Janne Kromhout

Achtergrond

Min Design is Janne Kromhout, maker en onderzoeker van kleding. Sinds 2005 maakt zij kostuums, collecties en one-of a-kind kleding op maat, vanuit haar studio in Amsterdam. Altijd met een centrale plek voor duurzaamheid.
Wil je ook een uniek ontwerp, voor jezelf of voor een project? Ben je op zoek naar een spreker of trainer op het gebied van duurzame fashion? Of heb je een vraag of een goed idee? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Min design heeft een focus op onderzoek naar manieren om het huidige fast fashion modesysteem te veranderen. Onder zowel makers als dragers wil zij kennis vergroten en bewustwording creƫren over de vervuiling en verspilling die bij produceren en consumeren vaak komt kijken. In haar ontwerpen ligt daarom ook de aandacht op de rol van kleding in de maatschappij. Wat wil de drager met zijn kleding communiceren? Wat is de band tussen de drager en het kledingstuk. Hoe kan die band verduurzaamd worden door het ontwerp?
Zowel in haar eigen werk, als in samenspraak met opdrachtgevers ontwerpt Min Design graag persoonlijke, unieke stukken.

Educatie over duurzaamheid in de mode en design- en modegeschiedenis vindt Janne belangrijk. Daarom geeft ze les (waaronder op de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht), lezingen, key note speeches en workshops. Ook deelt ze graag haar ambachtelijke kleermakerskennis, onder andere tijdens haar eigen Fashion Evenings lessen.

Naast eigen werk ontwerpt Min Design ook veel in opdracht. Voor particulieren maar ook voor theaters, reclamebureaus, televisie en de film- en muziekindustrie. Ze ontwierp het stuntsluitstuk voor de Zeeman Fashionweek. Andere opdrachtgevers zijn onder andere het Nederlands Filmfestival, reclamebureau Habbekrats, ontwerpbureau Hotel, productiebedrijf BlazHoffski, Centraal Museum Utrecht, advertising agency Comrad, design agency vandeJong, creative agency Circus Family en jeugdtheaterfestival Tweetakt. Met een opdracht voor deze laatste kreeg ze als kostuumontwerpster een eervolle vermelding tijdens de theaterafficheprijs.

Opleidingen:
Janne studeerde in 2018 af als MA Design Cultures aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met een onderzoek naar verschillende benaderingswijzen van ecologisch duurzame mode. In 2000 studeerde ze af als designer aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hierna specialiseerde ze zich in het ambachtelijke gedeelte van het vak met een tweejarige opleiding patroontekenen en kleding maken aan de Rotterdamse Snijschool.